Do you believe in miracles?

Door  Michelle Scholman | 23-1-2018

De maand januari is alweer bijna voorbij maar de marketing rondom de goede voornemens draait nog overuren. Het is drukker in de sportscholen en reclames voor het ene na het andere wondermiddel vliegen je om de oren. Met pakkende teksten en veelbelovende woorden weten ze toch veel mensen te overtuigen. Want ja, wie wil nou niet afvallen enkel door het gebruik van een simpel pilletje of drankje? Klinkt bijna als een wonder of niet?  

Veel mensen grijpen naar deze wondermiddelen en dat is niet zonder risico. Volgens een onderzoek van de NVWA1 blijkt dat er veel gezondheidsrisico´s kunnen zitten aan het gebruik van dergelijke afslankpillen. Veel voorkomende bijwerkingen hiervan zijn een verhoging van de bloeddruk en een verhoogd hartritme. Zijn deze risico´s het waard? Heiligt het doel de middelen?          

Uit onderzoek blijkt dat er geen ideale afslankpil bestaat 2. Wat is dan ideaal? Hierbij werd een gewichtsverlies van 10% zonder bijwerkingen als ideaal gezien. Van veel afslanksupplementen is het nooit bewezen dat het gebruik ook daadwerkelijk effect heeft. Bij enkele producten wordt beweerd dat het effect wetenschappelijk bewezen is. Helaas zijn deze onderzoeken niet persé betrouwbaar. Sommige producten zijn nooit op mensen getest of er wordt niet gekeken naar andere factoren als bijvoorbeeld het placebo-effect.

Kan geneeskunde dan niks beginnen tegen overgewicht? Naast bariatrische chirurgie (als maagverkleining, gastric by-pass etc.) kan de geneeskunde weinig betekenen. Helaas hebben deze ingrepen grote blijvende gevolgen en gelukkig komt niet iedereen hier zomaar voor in aanmerking.

Wat is dan wel een goede methode voor gewichtsverlies?
Helaas kan ik het echt niet heel spannend maken. Het enige wat echt werkt is het aanpassen van je leefstijl, dus gezonder eten en meer bewegen. Kies dan ook voor aanpassingen die voor jou haalbaar zijn op lang termijn. Daarnaast zijn er ook veel andere factoren als stress en nachtrust die ook effect hebben op jouw eetgedrag en gewicht. Hierover binnenkort meer!

 

Heb jij hulp nodig met het vinden van een gezonde leefstijl die bij jou past? Neem dan contact met mij op!Bronnen

  1. NVWA: veel voedingssupplementen bevatten farmacologisch actieve stoffen. Geraadpleegd op 23-1-2018 
  2. Bestaat de ideale afslankpil? Geraadpleegd op 23-1-2018