Goede voornemens, zinvol of niet?

Door  Michelle Scholman | 3-1-2018


Het nieuwe jaar is weer begonnen en veel mensen hebben grootse plannen voor dit nieuwe jaar. De welbekende goede voornemens komen weer om de hoek kijken. Afgelopen jaar hadden 8 op de 10 mensen goede voornemens 1. Waarschijnlijk ben jij daar dit jaar ook een weer een van. Gezonder leven is een van de populairste voornemens. Hoe vaak heb jij deze al op jouw lijstje gezet?

Maar dan komt nu de cruciale vraag: Hoe vaak heb jij jouw goede voornemens ook echt waargemaakt? Uit onderzoek blijkt dat een derde de goede voornemens al na twee weken opgeeft 2. Hebben goede voornemens dan wel zin? Goede voornemens maken is een mooie eerste stap maar zorg dat het daar niet bij blijft.

Hoe laat je jouw voornemens dan slagen?          
Wat vaak verkeerd gaat is het concreet maken van deze mooie doelen. Er is niks mis met voornemen om meer te gaan sporten en gezonder te eten maar laat het niet alleen bij het voornemen. Begin met voor jezelf een plan te maken en houd hierbij rekening met jouw valkuilen. Dus in plaats van ‘Ik wil meer sporten’ spreek je met jezelf af wanneer je dat gaat doen. Maak dit dan ook zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld ‘Ik ga elke maandag en woensdag om half vijf in de middag vier kilometer hardlopen’. Denk ook na over een plan B: ‘Als het regent ga ik harlopen op de loopband in de sportschool’.
Vergeet ook de valkuilen niet! Stel je neemt jezelf voor om binnen twee maanden 5 kg af te vallen, bereid je dan ook voor op eventuele feestjes en borrels. Wees je bewust van valkuilen en bedenk hoe je hiermee omgaat. En last but not least, blijf realistisch bij het maken van goede voornemens. Niets is zo catastrofisch voor jouw voornemens als tegenslagen. Stap voor stap kom je er ook.  

Interesse in begeleiding bij het bereiken van jouw gezonde voornemens? Neem dan contact op met mij!


Bronnen

  1. Gezonde goede voornemens zijn populair. Geraadpleegd op 2-1-2018 
  2. Solutions to resolution dilution. Geraadpleegd op 2-1-2018